ipa
logo
eu

Tájrehabilitáció és a biodiverzitás megőrzése egy határon átnyúló
bioszféra rezervátumért való együttműködés keretében,
acronim: Három folyó = Egy cél

Közintézmény számára a védett természeti értékek , a Varazdin megye (PP5)

Varazsd megye Természetvédelmi Területeinek Irányításáért Felelős Közintézménye az egyik projektpartner a „Tájrehabilitáció és a biodiverzitás megőrzése egy határon átnyúló bioszféra rezervátumért való együttműködés keretében“ címet viselő projekt keretében (rövidítve: Három folyó= egy cél) („Landscape Rehabilitation and Protection of Biodiversity within the Framework of the Cooperation for a Trans-boundary Biosphere Reserve”, akronim: Three Rivers = One Aim), amelynek megvalósítását 22.438,00 Euró öszszeggel támogatja.

A fent említett összegből a Közintézmény kettő darab madármegfigyelő megépítését és felállítását támogatta a Mura-Dráva- Duna Bioszféra Rezervátum varazsd megyei területén (Sracinec, illetve Mali Bukovec Járások területein). Emellett információs táblákat helyeztek el, amelyeken a Bioszféra Rezervátum ezen a részén élő madárfajait mutatják be. Az érintett terület madármegfigyeléssel kapcsolatos turizmusának fejlesztése céljából a Közintézmény további eszközöket szerzett be. Ezeken a madármegfigyeléshe szükséges eszközökön kívül (távcsövek, teleszkópok, madárhatározók)
egy érdekes publikációt is nyomtatott a Dráva folyó varazsd megyei szakaszán élő madárfajokról, amely egyfajta kézikönyv a jelenlegi és jövőbeni madármegfigyelők számára. A felállított madármegfigyelők, valamint a felsorolt felszerelés a továbbiakban segíteni fogja a Közintézmény mindennapi munkáját, a Mura-Dráva-Duna Bioszféra Rezervátum területének ellenőrzését, a Dráva folyó felszínformáló munkájának vizsgálatát, a madárfajok és élőhelyek megfigyelését, illetve a madarak megfigyelését is.

A Varazsd megyei Közintézmény egyik projektevékenysége volt a promóciós anyagok beszerzése. Ezt a tevékenységet minden projektpartnernek be kellett tervezni. Tekintettel arra, hogy a „Három folyó=egy cél“ az első, Európai unió által támogatott projekt, amelynek megvalósításában a Varazsd megyei Közintézmény aktívan részt vett, ennek során felbecsülhetetlen tapasztalatokra sikerült szert tenni, amit a további munkájuk és működésük során is fel tudnak használni. A tapasztalat elsősorban annak a tudásnak a megszerzésén alapul, amely a megfelelő projekttevékenységek tervezésére és a költségvetésre vonatkozik, illetve a projekt keretében megvalósítandó tervezett tevékenységekre. Ugyancsak elmondható, hogy a projekttevékenységek zöme a madármegfigyelők és az élőhelyek megfigyeléséhez kapcsolódó infrastruktúra megépítésére vonatkoztak, új tudásra tettek szert, illetve kibővítették eddigi tudásukat a madármegfigyeléshez, és egyes madárfajok megjelenéséhez kapcsolódóan Varazsd megye területén. Ezzel sikerült megteremteni a madármegfigyelő turizmus alapjait.

A nagyközönséget útólagosan tájékoztatták a Dráva folyó területéhez kapcsolódó egyedülálló természeti értékekről, megfelelő partneri viszony alakult ki a helyi önkormányzatokkal (Sračinec és Mali Bukovec Járásokkal), ami biztosan hozzájárul a biológiai és tájegységi sokszínűség megóvásához, a környezettudatosság színvonalának emeléséhez a helyi igények figyelembe vételével, illetve növekedhet a természet – és környezetvédelemhez kapcsolódó problémák iránti érzékenysége a helyi lakosság vonatkozásában. Abban bízunk, hogy a projekt eredményei ( a felállított madármegfigyelők, a madármegfigyeléshez szükséges eszközök, valamint a madárfajokról megjelent publikáció) a jövőben hozzájárulnak a veszélyeztetett élőhelyek hatékony védelméhez a Dráva folyó, valamint az elfogadható turisztikai ágazatok fejlődéséhez a Mura-Dráva- Duna Bioszféra Rezervátum területén.

A szerénynek mondható költségvetés ellenére, amellyel hozzájárult a „Három folyó=egy cél“ elnevezésű projekt megvalósításához, a Varazsd megyei Közintézmény számos kihívással szembesült a projekt tervezése és megvalósítása során. A kihívások zömmel a megfelelő tevékenységek kiválasztására és elfogadható költségek tervezésére vonatkoztak, de a megfelelő szintű megvalósításra is a már meghatározott keretek között. Ugyanis, a „Három folyó=egy cél“ projekttel még 2012-ben pályáztunk, a megvalósítás viszont csak két évvel később kezdődött. Az időbeni eltolódás miatt viszont számos körülmény megváltozott, ami befolyásolta a megvalósítást. Emellett, a 24 hónapos projekt időtartama lecsökkent 15 hónapra, ami útólagosan is megnehezítette a tervezett tevékenységek megvalósíthatóságát a meghatározott költségvetési kereteken belül.

virovitickampiju obz

medjimurskakrizevackavarazdinskavukovarsko srijemska